Jdi na obsah Jdi na menu
 

Pomoc obětem domácího násilí

pomoc_web.jpgAnotace

Oběti týrání ve společném obydlí zažívají různé formy násilí, u kterých jsou porušována základní lidská práva a důstojnost. Jedná se o společensky závažné násilné jevy, jichž bohužel neubývá. K dalším formám agresivity patří kyberšikana, má více forem a její možnosti narůstají s vývojem elektronických médií. Při fyzické agresi jde ruku v ruce psychický i ekonomický teror a nelze vyjmout ani sexuální násilí. Oběti trpí příkořím, bolestí či emocionální újmou s vážnými následky. Patří mezi ně vznik psychických poruch, zhoršení zdravotního stavu nebo probíhající nemoci. Žádné násilí nelze bagatelizovat, vždy je potřebná rychlá odborná pomoc. 

Oběti prožívají mnoho společného 

U násilí oběti často zažívají pocity bezmocnosti a v tomto stavu udělají zbytečné chyby. Mou snahou je, aby se jich co nejvíc vyvarovaly. Ženy jsou oběťmi cca z 95 procent případů a prožívají mnoho společného. Ať jde o strach z agresora, starosti kam půjdou, stud, co tomu řeknou lidé, lítost, že rozbijí rodinu. Nevědí, zda dostanou na děti adekvátní výživné, a jak samy vše zvládnou. Při střídavé péči nechtějí malé děti zatěžkat pendlováním a žitím v kufrech, obavy mají z vypořádání společného jmění, když žijí v manželství. Avšak ani u nesezdaných párů nepřichází od násilných partnerů přijatelná dohoda.

Co se mi podařilo u výzkumu domácího násilí 

Při studiu na Technické univerzitě v Liberci jsem výzkumem definovala další příčinu násilí, která od význačných expertů získala plnou validitu. Týká se perzistujících negativních rysů syndromu ADHD a jeho komorbidních poruch, k čemuž převážně dochází, není-li včasná léčba. Dle našich i zahraničních rešerší nebyly předtím tyto syndromy a rysy spojovány s pácháním domácího násilí. ADHD má ale stále narůstající tendenci, spektrum pachatelů s těmito přetrvávajícími negativními rysy není proto zcela zanedbatelné. Byť se zde vyskytuje spíše mírnější forma násilí, v intimním partnerství bývá s větší impulzivitou v chování, což se projevuje naschvály, mstivostí, záludností nebo ekonomickým terorem. Důsledky podobných jednání jsou pro všechny oběti závažné. Při této další příčině násilí neexistují uváděné klasické fáze typu usmiřování či klidu, neboť nežádoucí chování bývá nečekaně i z minuty na minutu. Syndrom ADHD a jeho komorbidní poruchy znamenají pro děti zdravotní znevýhodnění, z něhož často dochází i k sociálním problémům. K pomoci řešení u různých nepříznivých situací dětí a žáků patří ve světě školská sociální práce. Pomáhá pedagogům, speciálním pedagogům a rodičům, které dle potřeb dítěte nasměruje k dalším odborníkům, což je největší pomoc pro lepší vývoj a rozvoj žáka. Široké kompetence školské sociální práce mají ve světě efektivní dynamičnost, aby k pomoci nedocházelo opožděně. Je prokázané, že u dětí má pozdní pomoc špatné dopady. Vraťme se ale k týrání ve společném obydlí, a pokud jsou u něj děti jako svědci, lze je rovněž označit za oběti. U nich pak dochází ke zhoršení prospěchu, chování nebo zdravotního stavu. Domácí násilí má velkou polaritu v aspektech, týká se jedince v jakémkoli věku od dětství až do seniorských let. Nevyhýbá se žádné formě ani pohlaví, byť konkrétně mužských obětí je jen velmi malé procento.
 
 
Kontaktní adresa:

 

 
 

 

Kontakt

Oběti domácího násilí mohou Evě napsat na:

evinaschranka@email.cz

odkazy

Asociace školské sociální práce v ČR, z. s.

Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>

Statistiky

Online: 3
Celkem: 637785
Měsíc: 4521
Den: 208